Samen opvoeden
Toen we uit elkaar gingen dacht ik, dit kunnen wij, dat samen opvoeden kunnen wij. Ik had een hele visie op samen opvoeden. We willen immers beide het beste voor de kinderen. Toch?
Het samen opvoeden stopt niet wanneer we als partners uit elkaar gaan. We hebben samen gekozen om voor kinderen te gaan, we hebben ze samen gekregen en ze zijn onze verantwoordelijkheid als ouder. Dat we niet meer met elkaar zijn zou niet in moeten houden dat het allemaal dan ook stopt.
Ouderschapsplan.
Het beste wat we kunnen doen is een ouderschapsplan opstellen. Het leek mij het beste dat we in eerste instantie eerst zelf goed bedenken wat we zouden willen en dit op papier zetten. Wanneer dit is gedaan, komen we samen en bespreken we onze punten en komen we tot een nieuw plan waar we ons beide in kunnen vinden.
Hieronder kan je een voorbeeld downloaden van het ouderschapsplan.
Eigen belang.
Vul het ouderschapsplan in met het belang van de kinderen als rode draad. Tuurlijk moet er ook rekening gehouden worden met werktijden en schema’s van de ouders. Uit eigen belang gaat naar mijn gevoel averechts werken bij de kinderen.
Flexibiliteit
Ouderschap vereist best wel wat flexibiliteit. Kinderen kunnen nou eenmaal ziek worden, feestjes hebben of afspraken hebben. Dit vraagt al wat van van ons als we samen zijn, laat staan wanneer we uit elkaar zijn. Ook zou ruilen van dagen een optie moeten kunnen zijn. Wanneer bijvoorbeeld moeder of vaderdag in de tijd van de andere ouder valt, of een verjaardag. Kinderen willen graag bij die ouder zijn waar het op dat moment om gaat. Hiermee proberen rekening te houden is het fijnst voor alle partijen.
Betrek de kinderen niet bij het opstellen.
Al gaat het hier natuurlijk om de kinderen en hun opvoeding, zijn ze er niet bij gebaat om betrokken te worden bij het opstellen van het plan. Kinderen zijn loyaal naar beide ouders toe. Ze willen het liefst alle verjaardagen, feestdagen en speciale gebeurtenissen die ze meemaken met beide ouders delen. Wanneer je ze dan betrekt kunnen ze het gevoel hebben te moeten kiezen en dan kunnen ze last krijgen van loyaliteitsconflicten. Ze houden immers evenveel van beide ouders.
Ouderschapsplan.
In een ouderschapsplan zitten een aantal vaste punten. Bijvoorbeeld de financiën, tijdsindeling en regels. Maar er is natuurlijk ook ruimte voor eigen invulling. Punten die voor het ene gezin gelden, hoeven niet voor het andere gezin te gelden. Clubjes en vrijetijdsbesteding van de kinderen, of misschien woonden de kinderen tijdens de relatie al niet fulltime thuis. Denk niet dat iets klein is en er misschien niet toe doet. Hoe duidelijker, hoe minder kans op conflicten.
Evalueren.
Een punt wat heel belangrijk is om een tijdsbestek af te spreken dat jullie het plan gaan uitvoeren. Na deze periode weer samen komen om te bespreken welke punten er wel goed lopen en welke er niet goed lopen. Vooral dat laatste is belangrijk, zodat er geen onnodige frustraties en misverstanden ontstaan.
Uit elkaar gaan is al stressvol genoeg. Met kinderen in het spel vraagt dit net wat meer, omdat er met meerdere personen en gevoelens rekening gehouden zal moeten worden.
Ik had ergens wel een buikgevoel dat het in ons geval niet makkelijk zou gaan. Toch had ik de hoop dat we er goed uit zouden kunnen komen, omwille van onze kinderen. Ik vulde mijn ouderschapsplan in en hoopte dat we samen een plan konden opstellen om zo samen de kinderen op te kunnen voeden.