Prepuber met een Pinpas
Iedere nieuwe fase van je kind, is ook weer een nieuw leerproces voor jou als ouder. In dit geval was het voor mij een prepuber met een pinpas.
Nibud
Mijn ex-schoonmoeder had het altijd over het Nibud. Ja volgens het Nibud moesten we dit en moesten we dat. Echter voor mezelf vind ik de Nibud niet altijd even handig. Vaak als ze het over gezinnen hebben, hebben ze het over een “gemiddeld” gezin. Dit heb ik echter nooit gehad, ook niet toen ik nog samen was met hun vader.
Voor een ander kan het natuurlijk wel een leidraad zijn en werkt het wel. Wel weet ik dat er een aantal artikelen op hun website staan die nog op mijn “to-read”-lijstje stonden. Helaas was ik met het lezen een beetje te laat.
Het begon met een moederdag-cadeautje.
Met moederdag in aantocht wilde mijn oudste samen met haar vriendinnen gaan shoppen voor een moederdag-cadeautje. Ze zouden er een dagje van maken en dan bij een van de meiden blijven slapen. Gezellig dacht ik, echt meidendingen doen.
In de ochtend dat ze zouden gaan shoppen zei ik tegen haar dat ze geen gekke dingen moest doen met haar geld. Een kleine cadeautje en meer niet.
Dat was mijn eerste fout, ik was niet duidelijk genoeg.
Eigen bankrekening.
Bij geboorte kregen beide kinderen bij de ING een “Groei Groter Rekening”. Een spaarrekening waar ze pas aan kunnen komen wanneer ze achttien jaar zijn geworden. Hierop wordt automatisch vanaf mijn rekening een x-bedrag gestort. Het fijne maar tegelijkertijd ook mindere kant is dat je ten alle tijde als ouder wel aan het geld kan komen.Mocht er dus acuut geld nodig zijn kan je er als ouder wel bij. Daarbij kan je tussendoor ook extra erop storten.
Toen de jongste zes werd heb ik voor beide een kinderrekening geopend. Ja, ik ben die luie moeder waarvan de oudste helaas elke keer moet wachten tot de jongste ook op dat punt is. Althans met bepaalde zaken die geregeld moeten worden.
Bij de rekening zat ook gelijk een pinpas. Mijn oudste was op dat moment acht jaar en vond dit natuurlijk mega interessant. Beide pinpassen waren wel in mijn beheer.
Maandelijks stort ik zakgeld op de rekening en het geld dat ze om wat voor reden extra krijgen.
De rekeningen kon ik gelijk koppelen aan MijnING. Zo is er ook gelijk controle op hun rekeningen. En vanaf acht jaar is er ook de ING-app.
Wat fijn is aan de app is dat je deze ook kan koppelen in je eigen app. In mijn app kan ik op hun rekeningen ook van alles instellen. Denk aan als er geld binnenkomt, maar wat je als ouder vooral wilt weten is wanneer er geld afgaat. Je kan dan zelf instellen vanaf welk bedrag je wilt dat je als ouder een push-melding binnenkrijgt. Die van mijn kinderen heb ik nu staan op 0.01 cent. Ja ik weet het, wow, maar hey we hebben het hier wel over geld!
Dus zo ook tijdens het moederdag-shoppen.
En ja, wat ik al zei, mijn eerste fout was dat ik onduidelijk was. Ik stuur een prepuber met een pinpas op pad. Zonder ouders. Ik heb geen duidelijke regels gesteld. Ik heb geen maximum aangegeven, geen regels, geen consequenties of whatsoever! Gewoon die, hier is je pinpas, geen gekke dingen doen en veel plezier!
Rookie-mistake ten top!
Gevolg.
De eerste push-bericht kwam al iets voor 11:00 u binnen. Iets gekocht bij de Action. Iets daarna de kruidvat. Prima, dit zal wel het moederdag-cadeau voor mij en oma zijn. Daarna iets bij een snoepwinkel. Oké, oké iets voor zichzelf. Met om 12:00 de klapper, de McDonalds. Uh, wat? Er is mij daar niks over gevraagd of gezegd.
Ik app mijn vriendin en mede-blogger, ff wat raad vragen. Wist zij hiervan? Ja haar dochter had wel overlegd over de McDonalds. Ja, oké mijne dus niet. Hoe dan? Waarom weet ik van niks?
We willen graag als ouder geloven dat onze kinderen altijd alles met ons zullen bespreken. Dus denken we dat we een prepuber gewoon zomaar op pad kunnen sturen met een pinpas. Beter gezegd, waarom dacht ik dat ik een prepuber zomaar op pad kon sturen met een pinpas?
Ik heb haar uiteindelijk boos opgebeld en haar vriendelijk maar wel duidelijk gezegd dat dit niet de afspraak was. Dat ik niet blij hiermee was en dat we hadden afgesproken (ooit ergens in het verleden, dus niet expliciet hierbij) dat uitgaves overlegd moeten worden.
Ja, ik was die “lelijke” moeder die haar kind, dan wel telefonisch, de les aan het lezen was waar haar vriendinnen bij waren.
Achteraf denk ik, dit was niet haar schuld, ik was niet duidelijk. Kinderen hebben duidelijkheid nodig. Maakt niet uit hoe oud ze zijn. Duidelijkheid is voor iedereen fijn.
Dus!
- Maak een keuze. Geef je cash mee, is het op is op! Simpel makkelijk, hoef je er niet naar om te kijken. Geef je wel de pinpas mee, bespreek een maximum dat uitgegeven mag worden.
- Zorg ervoor, bij het meegeven van een pinpas, dat je ten alle tijd, zeker in het begin zicht hebt op hun bankrekening. Hiervoor is bij de ING de app dus handig, omdat je als ouder zelf kan bepalen vanaf welk bedrag je een push-bericht binnen krijgt.
- Maak ook duidelijke afspraken waaraan geen geld uitgegeven mag worden, of een maximum. Bijvoorbeeld, mogen ze wel snoep kopen, mogen ze voor maximaal 5 euro aan uitgeven.
- Je kan eventueel ervoor zorgen dat er een maximum op de pas staat en dat het overige geld, tijdelijk, op de spaarrekening gezet word.
- Dit is een optie. Ik ben namelijk wel die ouder die vind dat er consequenties hangen aan het niet volgen van afspraken. Spreek deze van te voren uit, laat eventueel jouw kind eerst met een consequentie komen. Vul of pas deze eventueel aan tot een consequentie waar jullie beide je prettig bij voelen.
- Tip! Lees toch wat artikelen op Nibud. Vooral als het gaat om kinderen en omgaan met geld. Wat niet bij jou als ouder past kan je zo weer uit je systeem gooien en opslaan wat wel bij jou past. Baat het niet, schaadt het niet!